top of page

PIA LILENTHAL

Jag kallar mig visuell kommunikatör. Här går den grafiska formgivaren ihop med Art Directorn, konstnären med illustratören. Att styla en lägenhet eller en scen känns igen i det visuella uttrycket i ett skyltfönster eller en butikslokal. Verktygen är dator eller skissblock, Wacom-penna eller pensel. För mig är det kommunikation, min uppgift är att förmedla ett budskap, en känsla, en story. Och jag gör det visuellt.

 

Grafisk formgivning

Min bakgrund är från reklambranschen där jag började som originalare old school med vaxmaskin och omfångsberäkning. Titlar som grafisk formgivare, AD-assistent, AD och ateljéchef passerade innan jag lämnade byråbranschen för företagssidan och blev marknadsansvarig för ett svenskt företag i Spanien. 

 

Född nyfiken kan allt hända. Tillbaka till Sverige och en sväng in på kommunikation via scen, både som arrangör och dekoratör. Vidare till butiksmiljö som visual merchandiser, nästa steg blev stylist av lägenheter för att vända tillbaka till datorn och grafisk formgivning. Kanske blev det för mycket kånkande av skyltdockor och stegar. Men också en nyfikenhet på allt som hände med programvaror. Det började röra på sig. Jag testade animation, stop motion, klippte första filmen i Premiere Pro men fastnade för After Effects. Just nu är jag nyfiken på AI och grottar ner mig i Firefly, generativ AI i Photoshop, Midjourney och Runway.

 

Konst

Inspirationen för min konst kommer från gatukonst med sina mallar och sprejfärg. Även artister som Man Ray, Duchamp, Warhol, Banksy, Charles och Ray Eames, Bowie och Prince har inspirerat mitt konstnärskap. De var visionärer, bröt normer och gick sina egna vägar. Jag har utvecklat en egen stil där gatukonstens mallar fylls med akrylfärg eller kollage av frimärken. Det passerar även akvarellfärg, kol och en och annan blyertspenna. En del av min konst säljs via SaatchiArt, andra direkt via mig. Det finns även printad konst i begränsad upplaga och som posters. Kontakta mig om du ser något du gillar.

pia-lilenthal-200602-26-web-mindre2.jpg
bottom of page